Életem az ételek és italok világában

Weimert Pince, Villány

2019/04/13. - írta: bornekem

Weimert Gáborral a Marcus Aurelius Kft borászával és ügyvezetőjével az indulófélben lévő saját pince kapcsán tőlem szokatlan módon egy e-mail interjú keretén belül „beszélgettem”.

Villányban és környékén sem egyedi elképzelés az, hogy egy ismert borászat embere saját néven saját pincét visz. Elegendő talán ha a környékről Ipacs Szabó István nevét említjük.

Gábor 1997 óta, tehát éppen 20-ik éve foglalkozik szőlővel, borral. Pályája első öt évében egy villányi pincészetnél, Bock Józsi bácsinál dolgozott borászként, mely kitűnő hely az ismeretek megszerzésére, tapasztalatok elsajátítására, a szakmai munka megtanulására. Mindemellett borász technikusi, okleveles borbírálói, sommelier és növényvédelmi végzettséget szerzett. A Marcus Aurelius német tulajdonú pincészetben 2003-tól dolgozik, ahol 8ha szőlőültetvény művelését irányítja és készít bort.

Első saját ültetvényét 2001-ben vásárolta Kisharsányban a Bocor dűlőben. Az első termésből készített bor nagyon szépre sikerült, Gábor ekkor szerette meg a Tramini fajtát, melyet egy öreg, függönyös művelésű területről készített. A szomszédos területeket megvásárolva már 3ha volt a saját terület nagysága, melyet Syrah, Kékfrankos és a már megismert, megszeretett Traminivel telepítette be. Ezzel párhuzamosan Siklóson vásárolt egy kis területet egy présházzal, pincével. A kis területen a villányi borvidék ikonikus fajtája a kékoportó és egy kis Irsai Olivér kapott helyet.  Ez a rész azonban csak néhány év múlva éri el teljes kapacitását. Amiért mégis fontos, itt kerülnek érlelésre 10 hektoliteres ászokhordókban és 5 hektoliteres barrique hordókban a vörösborok. Ezzel párhuzamosan folyamatban van Villányban egy pince felújítás, ahol majd 160 hektoliter bornak lesz elegendő tárolási hely az érlelés befejeztéig.

Gábor növényvédelmi szakemberként kiemelt figyelmet fordít a szőlőterületei művelésére, mert elképzelése szerint igazán jó bort csak tökéletes, fajtának megfelelő érettségű és jó minőségű szőlőből lehet készíteni. Igyekszik minél kevesebb és a hasznos fajokat megkímélő vegyszerrel, eljárásokkal megvédeni a növényt a gombabetegségektől és a kórokozóktól. A megfelelő időben és szakszerűen elvégzett zöldmunkát kiemelt fontosságúként kezeli, hiszen így megőrizhető a szőlő tökéletes állapotban tartása, egészsége. Elkötelezett híve a környezetvédelemnek, szeretné ha ültetvénye gondozott soraiban otthonra, menedékre találjanak a hasznos rovar- és madárfajok.

A szőlőfeldolgozás során a fehér és rozé mustokat flotációs tisztítás után kortartályban, 16C-ra hűtve, fajélesztővel, reduktív technológiával erjeszti. A vöröseket kíméletes maceráció mellett 28C-on tartja a fermentáció idején. Az erjedés után néhány hétig a törkölykalap alatt pihen az újbor, ezalatt általában az almasavbontás is megtörténik, a pincébe már csak a lágyabb savszerkezetű bor kerül érlelésre.

A pince jövőbeni legnagyobb feladata, hogy boraikat minél szélesebb körben megismertesse a nagyközönséggel, felkutassa az értékesítési csatornákat, hiszen ha az összes ültetvény termőre fordul, az akár évi 30000 palackot is jelenthet. Éppen ezért jelenleg a borok nagy része még tartályosan kerül értékesítésre. A cél az olyan magas színvonalú, minőségű bor készítése, mely megtalálja a túlkínálattal küzdő piac réseit az igényes fogyasztó felé.

Jelenleg a borok egy hazai drogérialánc boros részlegein kaphatók, valamint a Villány környéki éttermek és vinotékák kínálatát színesítik. Ezek a következők: Tramini 2014 és 2015, Kékfrankos és Syrah rozé cuvéé 2015 és 2016, valamint egy ugyanezen fajtákat tartalmazó prémium vörösbor 2012-ből.

A borok gyakran tűnnek fel a régió borversenyein. A 2015-ös traminit beválasztották a Top100 Magyar Bor közé, valamint a még Marcus Aurelius pincészetnél készült 2003-as Pinot Noir 2014-ben aranyérmet nyert a Mundus Vini-n.

Weimert tramini 2014: A bor élénksárga, tiszta színű, minden pacsulitól és sajnos a fajtára sokszor jellemző, engem zavaró muskotályos illattól mentes. Nagyon hosszú ízű, lágy savszerkezetű, bodzás, friss szőlős ízű, komoly beltartalmú bor, mely sikerrel élte túl a kereskedelmi üzletlánc nem túl felhasználóbarát tárolási körülményeit. Zárás parafa, ár 1400Ft.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bornekem.blog.hu/api/trackback/id/tr1214762360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása