Múlt hét pénteken a 2019-es esztendő első kóstolóján vettem részt a bajai Borhálóban.
A nemrég tulajdonosváltáson átesett üzletbe nem sokkal 6 óra előtt, elsőként érkeztem, ahol még az előkészületek folytak. A kis helység nagyon szépen rendezett, a gondos női kéz nyomát viseli magán. A széles borválaszték mellett boros kiegészítőket, sőt kézműves söröket is vásárolhat az ember.
Ami a boros kínálatot illeti, úgy gondolom mindenki megtalálhatja a számítását, ha itt szeretne bort vásárolni. A mindennapokra szánt borok mellett megtalálhatók komolyabb tételek is, elég ha csak a hamarosan az újabb kóstolóprogram borászát Balla Gézát említem. A szívemnek legkedvesebb badacsonyi tételek mellett örömmel fedeztem fel a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetését okozó Jekl Flóra villányi borásznak a borait a kínálatban.
Az estén 15 ember vett részt, mely kóstoló és borbemutató helyett nagyon hamar átcsapott kötetlen, jókedvű beszélgetésekbe. Az ott eltöltött idő alatt azonban mindvégig úgy éreztem, hogy ezt igazán senki nem bánta, olykor talán ilyen estékre is szükség van.
Nézzük tehát, hogy a finom pogácsa és kacsazsíros kifliszeletek mellett milyen italokkal találkoztam az este során:
- Lisicza Buborka, fehér gyöngyözőbor: üdvözlöm az olyan helyeket, ahol úgy gondolják, hogy a kóstolót egy szénsavas tétellel kezdik. Frissíti az érzéket, előkészíti a szájat, belépő tételnek ideális. Ez a tétel első szereplőnek, erre a célra tökéletes volt. Talán a karácsonyi, szilveszteri ünnepi időszakok mintha kicsit elkényeztettek volna, most egy kicsit laposnak, nem sok fantáziát magában hordozónak találtam ezt a tételt.
- Babarczi Sauvignon Blanc: A Győrújbarát, Tényő, Pannonhalma területekről származó szőlőből készülő bor a hazai trendeknek megfelelően tisztán reduktív tétel. Szép, egyenes vonalvezetésű, határozott, talán túlságosan is nagy mennyiségű savak és a fajtától elvárható csalános, bodzás jegyek jellemzik. Sajnos ez utóbbiak nem túlságosan intenzívek, de Magyarországon vagyunk, ahol egy új-zélandi tétel markánssága nem érhető el.
- Istvándy Jenő pincészete, Kála: A Káli-medencéből szüretelt olaszrizling és chardonnay házasítása 80/20 arányban. A bor a pincészet alapbora, mely minden évben úgy készül el, hogy az az adott évet a legjobban jellemezze. Gyors szüret után lassú, kíméletes, levegőtől elzárt erjesztés, spontán almasavbontás. A végeredmény egy könnyed, sós, ásványos jegyeket hordozó gasztrobor, melyet az olaszrizling enyhe mandulás kesernyéje kíséri le. Szerettem.
- Szentpéteri Néró rozé: Bár magam nem vagyok már nagy rozéfogyasztó, néhány palack olykor elfogy nálam is. Ilyenkor előszeretettel keresem az olyan különlegességeket, mint például ez a csemegeszőlőből készülő rozé is. Egyedi, megosztó ízvilággal bír, mely a néró fajta semmivel össze nem téveszthető zamatának köszönhető. A bor fő íz és illatjegyeiben leginkább a menta és a kékszeder fedezhető fel. A pince egyik kedvenc pincészetem az Alföldről, ez a 2018-as rozé nagyon szerethető volt számomra, talán nagy melegben fogyasztva, jól behűtve még nagyobb élményt adhat.
- Jekl Vadóc Portugieser: Sajnos ez a tétel meglehetősen könnyedre lett hangszerelve, Villányban -ahol a fajtának különös figyelmet szentelnek- minden bizonnyal nem így képzelik ezt a fajtát. Málna, szeder, piros ribizli, szép gyümölcsök, csak mindenből kicsit kevés. Ami ennél talán nagyobb probléma, hogy a jelenlévők egy részében még mindig téves elképzelés él a fajtát illetően. A portugieser ugyanis nem egy szüret előtti bor, amit legfeljebb szódával megspriccelve lehet és kell fogyasztani. A fajtára Villányban külön rendezvény lett megálmodva, melyre évről-évre több vendég jön, ahol nem csak hazai, hanem külhoni portugiesereket is meg lehet kóstolni. Tőlünk egy kicsit északabbra pedig komoly, nagytestű portugiesereket lehet kóstolni Ausztriában illetve Németországban, bár némely esetben csillagászati áron..
- Recas Cabernet Sauvignon: A bort a fajtától szokatlan módon nem tették fahordóban, hanem tisztán reduktív módon készítették el, így aztán a végeredmény egy nagyon gyümölcsös, fajtaazonos bor lett. Megvásárlását és fogyasztását azoknak lehet ajánlani leginkább, akik a borban a szőlőfajta gyümölcsös ízét kedvelik.
- Vojtek Cabernet Franc: Magnumpalackos, csavarzáras kiszerelés. A pince franc-jai a kedvenceim közé tartoznak. Ez a tétel fiatal még, amin a kiszerelés sem javít, így aztán pontos képet nem lehet alkotni róla. A korty eleje és vége szép, az utóíze már most különösen hosszú, de a közepe teljesen üres. Az idő csak segíthet rajta.
Meglepetés tételként házigazdánk egy Liszkay Cabernet franc-t választott 2015-ből. Villányi franc-hoz szokva igen érdekes volt ilyet kóstolni, de nagyon pozitív, kellemes élmény volt. A franc gyümölcsös jegyei szépen harmonizáltak az ásványos, köves, sós jegyekkel.
Ráadás: Recas Királyleányka. Aromás, friss, félszáraz fehérbor. Illatban barack és almavirágok, ízben ázsiai fűszerek és méz. Nagyon behízelgő, nagyon finom.
A kóstolón saját költségen vettem részt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.